INTERVENȚIE NO-DIG ÎN PARCUL NAȚIONAL


INTERVENȚIE NO-DIG ÎN PARCUL NAȚIONAL

UNA DIN CELE MAI FRUMOASE ZONE DE DRUMEȚII DIN BAVARIA A FOST SCENA REABILITĂRII NO/DIG

Berchtesgaden, iulie 2017    –

 

O drumeție prin Wimbachtal, în centrul Parcului național Berchtesgaden din Bavaria este o experiență extraordinară pentru fiecare iubitor al naturii. Echipa RTi Rohrtechnik international, specialistul în reabilitări de conducte, a fost la fel de fascinată de culisa naturii, oferită în cadrul acestui proiect special. RTi Austria GmbH a depășit cu succes dificultățile logistice și geografice ale punctului de plecare reabilitând în octombrie 2016 o conductă principală de alimentare cu apă din Berchtesgaden cu DN 400mm deasupra văii Wimbach. De jumătate de an conducta se află în stare de funcționare.

 

PUNCTUL DE PLECARE: CONDUCTĂ ÎN STARE AVANSATĂ DE DETERIORARE

În Valea Wimbach se acumulează toate apele jurul acesteia. Alunecările violente de teren determină în partea superioară imaginea în care izvorăște pârâul. Un izvor secundar protejat servește la alimentarea cu apă a unui număr mare de locuitori din sudul regiunii Berchtesgaden. În partea inferioară râul Wimbach traversează spectaculoasa Vale Wimbach. Debitul apei este de cca 1200 l/sec zilnic.

Între anii 1900 și 1904 a fost instalată o conductă din fontă cu DN 400, pentru a asigura alimentarea cu apă. Din acel moment, circa 450 l/sec din apa aceasta minunată de izvor, aproape fără calcar se utilizează pentru alimentarea cu apă. În timp, datorită alunecărilor de teren conducta și-a pierdut din etanșeitate pe alocuri. Căderile masive de ploaie din 2015 au expus conducta, aducând-o într-o stare avansată de deteriorare.

 

CLOSE FIT - SOLUȚIA PENTRU O REABILITARE DE DURATĂ

Această deteriorare a însemnat un prilej de a reabilita conducta mai veche de 100 ani pe un tronson de 260 m, cu ajutorul metodei Close Fit. Datorită accesului îngreunat în zona respectivă și a pantei foarte abrupte, soluția ideală de reabilitare a fost oferită de caracteristicile materialului conductei HDPE, prin aplicarea procedurii Close Fit. De asemenea, un rol important au jucat durabilitatea și eventualele caracteristici de reparare

 

O PROVOCARE LOGISTICĂ ȘI GEOGRAFICĂ

Chiar și deplasarea către locul de reabilitare a reprezentat o provocare enormă. Pe o lungime de 800 m, traseul de drumeție în Valea Wimbach are o inclinație de 28% până la 34%. Pe lângă aceasta, defileul Wimbach se află sub drumul forestier de doar 2,50 m lățime. Vehiculele de reabilitarea ale RTi Austria nu au putut parcurge această pantă pe pietriș iar un Unimog și un troliu au ajutat la tragerea vehiculelor pe tronsonul atât de îngust, atât la urcare cât și la coborâre, după finalizarea lucrărilor.

 

CERINȚE ECOLOGICE STRICTE PENTRU ACEST PROIECT DE REABILITARE

Înainte de începerea lucrărilor a fost instalată și pusă în funcțiune o alimentare de urgență. Acest bypass a fost pus la dispoziție de către Compania de ape Bechtesgaden în timpul lucrărilor de reabilitare. După o curățare cu presiune foarte mare și o măsurare a deformărilor conductei gazdă în vederea determinării celui mai mic diametru, materialul de cămășuire Close Fit a putut fi montat pe două tronsoane a câte 130 m. Introducerea s-a realizat cu ajutorul unui troliu cu reglare a forței de tracțiune. Conducta Close Fit a fost adusă la forma inițială cu ajutorul unei instalații cu abur. Înainte de a începe lucrările de reabilitare, această instalație a fost reconstruită și modificată pentru a corespunde cerințelor ecologice din Parcul Național Berchtesgaden. Printre aceste modificări se numără și schimbarea uleiului, filtrelor și consumabilelor în produse favorabile mediului înconjurător, montarea unei căzi de protecție suplimentare pentru recipientul păcurii și a dispozitivelor corespunzătoare de captare a picăturilor în vederea protejării împotriva scurgerii de ulei. O deversare de ulei în această zonă muntoasă, unică din punct de vedere geografic și biologic ar fi avut un rezultat dezastruos. Procesul de aducere la forma inițială a durat în jur de 8 ore pentru fiecare tronson de reabilitare, datorită condițiilor meteorologice (ploaie și ninsori). La final a urmat racordarea la punctele de legătură. Testul inspecției microbiologice a fost trecut cu succes iar conducta a fost apoi pusă din nou în funcțiune. Lucrările de construcție au putut fi finalizate datorită respectării termenului de construcție de 14 zile.

 

RTi POATE FI MÂNDRĂ DE ECHIPA SA

În pofida lucrărilor laborioase și solicitante din punct de vedere fizic, echipa de la fața locului a putut savura decorul fabulos de la poalele muntelui Watzmann. Specialistul în reabilitarea conductelor este mândru de încheierea cu succes a acestui proiect plin de provocări. Acest lucru s-a datorat - nu în ultimul rând - și colaborării extraordinare cu toți cei care au participant la acest proiect. Cu această ocazie, grupul RTi dorește să mulțumească comunității Berchtesgaden, echipei de la compania de apă, reprezentantă prin domnul Rosenberger, a companiei de construcții subterane LKS, Ramsau și companiei Maltan pentru aportul adus la succesul reabilitării din Wimbachtal. Adresăm mulțumiri speciale și tuturor angajaților care prin efortul și angajamentul lor au dus la bun sfârșit lucrările, spre deplina satisfacție a clientului.