REABILITARE NO-DIG A CANALIZARII – TRATTNACHTAL


REABILITARE „NO-DIG” A CANALIZARII - TRATTNACHTAL

REABILITARE STRALUCITOARE

Statia de epurare a regiunii Trattnachtal s-a lovit în ultimii ani de costuri de operare foarte ridicate deoarece apa subterana se infiltra în canal marind astfel cantitatea apei reziduale. Pentru a contracara efectele viitoare ale costurilor ridicate, Asociatia pentru tratarea apei din Trattnachtal a contractat reabilitarea „no-dig” a colectorului principal. S-au aplicat trei metode diferite pentru reabilitarea canalului acesta având o lungime de 21 km cu diametre, profile si defectiuni diverse. Conducta circulara DN500 precum si profilele ovoide cu diametre variabile, între 50/75 mm si 90/135 mm au fost camasuite cu material GRP pe o lungime de 4 km. Mansete din otel inoxidabil, de tip Quicklock au fost montate pentru a înlatura rupturile la profilele cu diametre nominale DN300 pâna la DN600, iar mufele defecte respectiv fisurile mai mici au fost reabilitare manual prin metoda prin injectare.

DEFECTIUNILE CONDUCTEI AU DUS LA COSTURI RIDICATE SI EFORT MARIT

Asociatia pentru tratarea apei Trattnachtal raspunde de statia de epurare biologica în Wallern an der Trattnach, care preia tratarea apei reziduale de la 13 localitati aflate în apropiere. De asemenea, aceasta statie are un colector principal cu o lungime de 54 km care colecteaza apa reziduala a celor 13 localitati precum si apa de suprafata a întregii regiuni si o canalizeaza în statia de epurare. Colectorul principal realizat din beton monolit si având diverse tuburi faltuite din beton, este mai vechi de 30 ani si produce pe timp de ploaie un debit maxim de 2.400 m³/h. Canalul principal are atât profile circulare cât si profile speciale cu diametre diferite, de la DN300 pâna la DN90/135 - ceea ce corespunde unui diametru de 1.136 mm.

Fiindca a functionat timp de mai multe decenii iar bacteriile din apa reziduala si cea mixta au avut un caracter agresiv fata de structura din beton, colectorul principal prezenta defectiuni majore pe mai multe segmente de canal. Fisuri radiale, longitudinale si defectiuni ale radierului conductei au cauzat infiltratii ale apei subterane marind astfel capacitatea statiei de epurare centrale si efortul economic legat de curatarea apei reziduale.

SPECIALISTUL ÎN REABILITAREA „NO-DIG” A FOST CONSULTAT

Dupa reabilitarea „no-dig” cu succes a unui tronson de 4 km din colectorul principal în 2013, RHV Trattnachtal a contractat din nou RTi Austria pentru repararea altor 21 km, pe perioada cuprinsa între septembrie 2014 si martie 2015. Tronsonul ce urma a fi reabilitat se afla pe teritoriul comunelor Grießkirchen, Tollet, Taufkirchen si St. Georgen, sub drumurile nationale sau pe malul râului Trattnach. Evaluarea prejudiciilor a aratat ca este nevoie de trei metode de reabilitare: camasuire, injectare manuala si mansete Quicklock din otel inoxidabil.

Conducta cilindrica cu un diametru de 500 mm precum si profilele ovoide cu diametre variabile cuprinse între 50/75 mm si 90/135 mm au fost camasuite cu material din GRP, pe diverse sectiuni; defectiunile mufelor sau fisurile mici au fost reabilitate prin injectare manuala iar profilele cu diametre nominale cuprinse între 300 si 600 mm au fost reabilitate cu ajutorul mansetelor Quicklock din otel inoxidabil.

FURTUN DE CAMASUIRE DE 4000 m

Conducta gazda cu o lungime de 21 km se afla la o adâncime de doi pâna la patru metri, iar nivelul pânzei freatice varia de la doi pâna la trei metri peste partea inferioara a conductei în anumite locuri, reprezentând astfel o conditie speciala a santierului. Datorita infiltratiilor apei de suprafata, înainte de instalarea materialului de camasuire din GRP într-un tronson de 4 km a conductei gazda, au fost necesare curatarea temeinica a tronsonului si etansarea ulterioara procedeului de injectare. Accesul dificil sau pe alocuri chiar imposibil în zona de mal sau baraj al râului nu a reprezentat o problema, deoarece au putut fi cuprinse mai multe biefuri pe o lungime de instalare de 50 pâna la 200 m.

Furtunul realizat din fibra de sticla si material fara cusatura a fost tras în colectorul principal cu ajutorul unui troliu prin caminele normale de acces. Datorita diferitelor diametre nominale ale profilelor si lungimii mari de instalare, materialul de camasuire impregnat cu rasina poliesterica a avut o greutate de pâna la 12 tone. Pentru a garanta conditii optime de montare a materialului a fost necesara organizarea fara cusur a instalarii materialului de camasuire.

Prin presurizarea cu aer comprimat, materialul de camasuire din GRP s-a întins si datorita elasticitatii radiale acesta s-a mulat perfect pe conducta gazda. De asemenea, si curbele largi au putut fi camasuite fara nicio problema. Datorita variatiei solicitarilor statice a tronsoanelor de reabilitare, materialul de camasuire din GRP a fost instalat cu grosimi ale peretelui cuprinse între 6 si 10 mm. Materialul de camasuire cu o lungime de 2.000 m atât pentru profilele ovoide cât si pentru cele circulare a fost polimerizat cu lumina UV realizând o noua conducta în conducta. Fanta inelara dintre materialul de camasuire si conducta gazda a fost etanseizat prin injectarea cu rasina, înainte de a conecta cele aproximativ 40 camine cu ajutorul laminarii manuale cu GRP de conducta veche.

Racordurile circulare din tronsonul reabilitat au putut fi redeschise în decurs de câteva ore, ceea ce a însemnat un avantaj considerabil pentru locuitori si pentru autoritatea contractanta, având în vedere faptul ca evacuarea apei reziduale a trebuit întrerupta doar pe anumite segmente. Noua proprietate hidraulica a canalului este garantata prin stratul interior din polipropilena, care actioneaza ca strat protector între apa reziduala si materialul de camasuire. Cheltuielile cu statia de epurare au fost diminuate cu aproximativ 30% deoarece reabilitarea realizata de RTi Austria a redus considerabil infiltratiile de apa straina.

FINALIZARE CU SUCCES A PROIECTULUI

Reabilitarea completa a tronsonului de conducta, lung de 21 km a fost finalizata în decurs de sase luni iar clientul a fost pe deplin multumit. Pentru o finalizare profesionala a proiectului s-a utilizat metoda verificarii sub presiune si inspectia video a lucrarilor de reabilitare. Astfel, dupa lucrarile de finisare, proiectul a putut fi finalizat cu succes la finalul lunii septembrie.

„Colaborarea între beneficiarul RHV Trattnachtal precum si biroul de proiectare Machowetz & Partner si echipa noastra de la RTi Austria a fost foarte buna”, declara bucuros domnul Thomas Peyrl, Sef regional Austria Nord al RTi Austria GmbH.

„Reabilitarea rapida a canalului pentru apa reziduala cu o lungime totala de 21 km s-a realizat datorita bunei desfasurari a proiectului si a colaborarii între noi, partea de inginerie civila si compania de reabilitare RTi Austria. Suntem pregatiti pentru functionalitatea colectorului principal pentru urmatoarele decenii astfel încât apa reziduala va fi transportata în siguranta în statia de epurare”, spune dipl.-ing. Harald Bala, directorul RHV Trattnachtal.